آنچه باید برای دریافت مجوز خروج موقت و گذرنامه بدانید

پاسپورت یا گذرنامه مدرکی بین‌المللی است که پیش از خروج از کشور باید برای اخذ آن اقدام کنید. پاسپورت را دولت‌ها برای شهروندان خود صادر می‌کنند و مدرکی است که به کشور مقصد اعلام می‌کند شخص به طور قانونی اجازه سفر دارد. البته در این میان مدرک دیگری وجود دارد که با نام ویزا یا روادید آن را می‌شناسیم و اجازه‌ای است که کشور مقصد برای افراد صادر می‌کند. به عنوان مثال زمانی که قصد اپلای تحصیلی داشته باشید، لازم است برای اخذ ویزای تحصیلی کشور مقصدتان اقدام کنید.

مجوز خروج از کشور هم نامه‌ای است که افراد ممنوع‌الخروج لازم است برای اخذ پاسپورت و جهت سفر به آن‌سوی مرز باید دریافت کند. افرادی که بدون سابقه خاصی قصد سفر به خارج از کشور را داشته باشند، می‌توانند مستقیم برای اخذ پاسپورت اقدام کنند. در این مطلب به نکات مهمی که لازم است درباره دریافت مجوز خروج از کشور بدانید می‌پردازیم.

آنچه باید برای دریافت مجوز خروج موقت و گذرنامه بدانید

آنچه باید برای دریافت مجوز خروج موقت و گذرنامه بدانید

چه کسانی باید مجوز خروج از کشور بگیرند؟

هنگام اخذ پاسپورت ممکن است لازم باشد ابتدا مجوز خروج از کشور دریافت کنید. سوال این است چه کسانی باید مجوز خروج از کشور دریافت کنند؟

مشمولان سربازی

پسران ۱۸ ساله در ایران مشمول خدمت نظام وظیفه هستند و برای خروج از کشور باید دوره سربازی خود را بگذرانند. البته با روش‌هایی مانند اخذ گواهی تحصیل یا اخذ کارت معافیت از سربازی این افراد می‌توانند مجوز خروج از کشور و پاسپورت بگیرند.

بانوان

بانوان متاهل پس از ثبت عقد دایمی با اجازه از سوی همسر خود می‌توانند مجوز خروج از کشور و در نتیجه پاسپورت دریافت کنند. گفتنی است در حال حاضر زنان مجرد برای اخذ پاسپورت نیازی به اجازه پدر ندارند.

افراد زیر سن قانونی

سن قانونی در ایران ۱۸ سال است و افراد زیر ۱۸ سال با اجازه‌نامه پدر یا ولی قانونی خود می‌توانند مجوز خروج از کشور و پاسپورت دریافت کنند.

افراد دارای حکم قضایی

افرادی که حکم قضایی ممنوعیت خروج از کشور دارند نیز نیازمند دریافت مجوز خروج از کشور برای اخذ پاسپورت هستند. این افراد پیش از اقدام برای اخذ پاسپورت لازم است از مراجع قانونی برای دریافت مجوز خروج از کشور خود اقدام کنند.

چگونه مجوز خروج از کشور بگیریم؟

با جمع‌آوری مدارک موردنیاز و در نظر گرفتن شرایط لازم، هر گروه از افرادی که نیاز به اخذ مجوز خروج از کشور دارند، می‌توانند برای اخذ مجوز خروج از کشور اقدام کنند. مشمولان سربازی برای اخذ مجوز خروج از کشور می‌توانند به صورت آنلاین و از طریق وبسایت Sakha.Epolice.ir اقدام کنند. مشمولان هنگام اخذ مجوز خروج از کشور لازم است وثیقه‌ یا ضمانت بانکی ارائه دهند.

غیر از مشمولان خدمت سربازی که از سامانه آنلاین استفاده می‌کنند، دیگر افراد نیازمند اخذ مجوز خروج از کشور لازم است به مراجع قانونی مراجعه کنند. زنان متاهل می‌توانند با همسر خود مراجعه کرده یا اینکه از همسر خود اجازه‌نامه قانونی به مراجع قضایی ارائه دهند. افراد زیر ۱۸ سال با اجازه ولی قانونی خود می‌توانند به مراجع قانونی مراجعه کرده و مجاز به دریافت مجوز خروج از کشور خواهند بود. محکومان مالی و قضایی نیز در صورت ممنوع الخروج نبودن از سوی دادستانی به عنوان بخشی از مجازات مربوطه، با مراجعه حضوری به مراجع قانونی می‌توانند مجوز گرفته و از کشور خارج شوند.

جهت دریافت مجوز خروج از کشور چه مدارکی لازم است؟

مشمولان سربازی لازم است مطابق با قوانین و مقررات و فراهم آوردن شرایط لازم، مدارک زیر را به سازمان خدمت وظیفه عمومی ارائه کنند:

  • اصل و کپی از پشت و روی کارت ملی

  • اصل و کپی از تمامی صفحات شناسنامه

  • اصل و کپی از پاسپورت قبلی (در صورت دریافت)

  • گواهی اشتغال به تحصیل یا فراغت از آن یا ارائه تاییدیه تحصیلی

  • برگه اعزام به خدمت

دیگر افرادی که لازم است مجوز خروج از کشور دریافت کنند، باید مدارک زیر را ارائه دهند:

  • اصل و کپی از پشت و روی کارت ملی

  • اصل و کپی از تمامی صفحات شناسنامه

  • اصل و کپی از پاسپورت قبلی (در صورت دریافت)

  • اصل و کپی از پشت و روی کارت ملی همسر (برای زنان متاهل) یا ولی قانونی (افراد زیر ۱۸ سال)

شرایط دریافت مجوز خروج از کشور چیست؟

شرایطی که مشمولان خدمت سربازی باید برآورده کنند شامل موارد زیر است:

  • متقاضی غیبت سربازی نداشته باشد.

  • متقاضی معافیت تحصیلی داشته باشد.

  • متقاضی در سنوات ارفاقی (مازاد بر سنوات مجاز تحصیلی) نباشد.

  • چنانچه متقاضی فارغ‌التحصیل شده، در مهلت مجاز معرفی به نظام وظیفه (مهلت حداکثر یک سال) درخواست مجوز خروج از کشور کند.

  • وثیقه قانونی مورد نیاز مانند وجه نقد یا ضمانت‌نامه بانکی ارائه دهد.

  • دانشگاه محل تحصیل متقاضی جهت اخذ مجوز خروج از کشور تاییدیه صادر کند.

  • متقاضی برگه اعزام بدون غیبت خود را ارائه دهد.

دیگر افرادی که نیاز به اخذ مجوز خروج از کشور دارند نیز لازم است شرایط مشخصی را رعایت کنند. به عنوان مثال افراد ممنوع‌الخروجی که حکم قضایی دارند باید سپرده کافی برای خروج خود وثیقه کنند. زنان متاهل نیز درصورت ارائه اجازه‌نامه همسر، لازم است عقد دائمی همسر خود باشند. این بدان معناست زنانی که به عقد موقت همسر خود درآمده باشند نیازی به ارائه اجازه‌نامه همسر هنگام اخذ مجوز خروج از کشور نخواهند داشت.

هزینه دریافت مجوز خروج از کشور چقدر است؟

هزینه دریافت مجوز خروج از کشور همان هزینه وثیقه‌ای است که افراد ممنوع‌الخروج باید به عنوان ضمانت ارائه دهند. این هزینه بسته به نوع سفر متقاضیان و علت ممنوع‌الخروجی مبالغ متفاوتی دارد. هزینه اخذ مجوز خروج از کشور برای مشمولان سربازی مطابق جدول زیر است:

نوع سفر

میزان وثیقه

زیارتی (مانند حج و زیارت عتبات عالیات)

۳۰ میلیون ریال وجه نقد یا ضمانت نامه بانکی

علمی (مانند سفرهای مطالعاتی و تحصیل در مقاطع تکمیلی)

۸۰ میلیون ریال وجه نقد یا ضمانت نامه بانکی

مطالعاتی (مانند پیگیری تحقیقات و پژوهش‌ها)

۸۰ میلیون ریال وجه نقد یا ضمانت نامه بانکی

سیاحتی (مانند گردش و دیدار خانواده)

۱۵۰ میلیون ریال وجه نقد یا ضمانت نامه بانکی

ورزشی (مانند حضور در اردوهای باشگاهی و مسابقات بین‌المللی)

ضمانت ۱۵۰ میلیون ریالی توسط وزارت ورزش

درمانی (مانند پیگیری معالجه)

هزینه اخذ مجوز خروج از کشور برای افراد دارای حکم قضایی به میزان وثیقه تعیین شده بستگی دارد. همچنین هزینه دریافت مجوز خروج از کشور برای زنان متاهل و کودکان زیر ۱۸ سال رایگان است. چنانچه زنان متاهل بخواهند وکالتنامه‌ای از سوی همسر خود ارائه دهند، حدود ۱۰۰ هزار تومان مبلغ هزینه تنظیم وکالتنامه در دفاتر رسمی خواهد بود.

اعتبار مجوز خروج از کشور چقدر است؟

اعتبار مجوز خروج از کشور برای گروه‌های مختلف، متفاوت است. مجوز خروج از کشور برای افراد دارای حکم قضایی بسته به نظر و دستور دادستانی است. میزان اعتبار مجوز خروج از کشور برای بانوان متاهل و فرزندان کمتر از ۱۸ سال درصورتیکه وکالتنامه و اجازه‌نامه از همسر، پدر یا قیم قانونی خود ارائه دهند، تا پایان مدت اعتبار وکالت نامه خواهد بود. مدت زمان اعتبار مجوز خروج از کشور برای افراد مشمول خدمت سربازی نیز بسته به نوع سفرشان به خارج از کشور تفاوت‌هایی دارد. در جدول زیر میزان اعتبار مجوز خروج از کشور را بر اساس هدف مشمولان از سفر گردآوری کرده‌ایم:

نوع سفر

میزان وثیقه

زیارتی

حداکثر ۳۰ روز برای دانشجویان و حداکثر ۶۰ روز برای کاروان‌های زیارتی

علمی

حداکثر ۳۰ روز برای ارائه مقالات و شرکت در کنفرانس‌ها

حداکثر ۴۵ روز برای شرکت در کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی

مطالعاتی

شش ماه برای شرکت در دوره کارشناسی ارشدیک سال برای شرکت در دوره دکتری

سیاحتی

حداکثر ۲۰ روز

حداکثر ۳۰ روز برای دانشجویان

ورزشی

مهلت قانونی (با در نظر گرفتن شرایط مسابقات)

درمانی

با توجه به طول درمان امکان تمدید وجود دارد.

سفرهایی که امکان خروج موقت برای دانشجویان مشمول را فراهم می‌کند

همانطور که می‌دانید برای نوشتن شماره گذرنامه در برخی فرم‌های اپلای یا دانشگاهی نیاز به گذرنامه دارید، از این‌رو با اقدام برای یک از انواع سفرهای زیر می‌توانید گذرنامه خود را دریافت کنید. در ادامه با سفرهایی که امکان خروج موقت برای دانشجویان مشمول فراهم می‌کند، آشنا می‌شوید:

  • سفرهای زیارتی

سفرهای زیارتی ایرانیان کشورهای عراق، عربستان و سوریه است. برای سفرهای زیارتی ابتدا نامه‌ای از کاروان مورد تایید حج و اوقاف به همراه یک وثیقه نقدی باید تهیه کنید. حدود ۵۰۰ هزار تومان از مبلغ وثیقه به صورت نقدی بوده و مبلغ ۵ میلیون تومان نیز به صورت تعهد محضری است.

  • سفرهای علمی

برای سفرهای علمی نیاز به نامه تائیدیه دانشگاه و همچنین نامه تائید شده توسط وزارت علوم دارید. ضمنا مبلغ ۵ میلیون تومان به صورت نقدی یا ضمانت بانکی باید به عنوان وثیقه در نظر بگیرید.

  • سفرهای نیمه علمی

سفرهایی که برای شرکت در امتحاناتی مانند TOEFL یا GRE است، سفرهای نیمه‌علمی محسوب می‌شود. برای دریافت پاسپورت برای این‌گونه سفرها، نامه تائید شده توسط دانشگاه، نامه تائید شده وزارت علوم به همراه مبلغ ۸ میلیون تومان وجه نقد و یا ضمانت نامه بانکی به ارزش ۸ میلیون تومان، نیاز است.

  • سفرهای تفریحی

برای سفرهای تفریحی نامه اشتغال به تحصیل (مورد تائید وزارت علوم) و سپردن وثیقه ۱۵ میلیون تومانی به سازمان نظام وظیفه مورد نیاز است.

به طور کلی، فراموش نکنید داشتن گذرنامه از ملزومات مراحل اپلای شما نیست، اما در برخی فرم‌ها ممکن است نوشتن شماره گذرنامه نیاز باشد و داشتن گذرنامه و کامل کردن این اطلاعات برای شما الزامی باشد.

چطور بفهمیم ممنوع‌الخروج هستیم؟

مطابق با آخرین اطلاعاتی که ریاست پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجا اعلام کرده به ۳ روش می‌توانید از وضعیت ممنوع‌الخروجی خود کسب اطلاع کنید. در ادامه به اختصار این سه روش را توضیح می‌دهیم:

  1. درصورتیکه قبلا پاسپورت گرفته باشید و برای تمدید گذرنامه خود اقدام کنید. در چنین حالتی چنانچه پاسپورت جدید خود را دریافت کرده باشید ممنوع‌الخروج نیستید.

  2. با در دست داشتن گذرنامه خود می‌توانید به اداره گذرنامه مراجعه کنید و از وضعیت ممنوع‌الخروجی خود مطلع شوید.

  3. با استفاده از اپلیکیشن «پلیس من» می‌توانید وارد سامانه گذرنامه شده و وضعیت ممنوع‌الخروجی خود را بررسی کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست